donderdag 11 september 2014

HRW beticht Israël van oorlogsmisdaden in Gazastrook

De Israëlische strijdkrachten hebben de afgelopen zomer tijdens het offensief tegen Palestijnse milities oorlogsmisdaden gepleegd, stelt Human Rights Watch (HRW).

De mensenrechtenorganisatie presenteerde donderdag debevindingen na een onderzoek naar de aanvallen op drie scholen van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook.
Bij deze aanvallen vielen in totaal zeker 45 doden, waaronder zeventien kinderen.
"Het Israëlische leger heeft aanvallen uitgevoerd op drie scholen die duidelijk als dusdanig waren gemarkeerd en waarvan ze wisten dat er honderden personen bescherming zochten. Daarbij zijn veel burgers omgekomen", aldus Fred Abrahams van HRW. "Israël heeft geen overtuigende uitleg gegeven over deze aanvallen."
Volgens HRW waren twee van de drie onderzochte scholen, in Beit Hanoun en Jabalia, geen militair doel en waren dergelijke doelen ook niet in de nabijheid van de school. Israël beweerde eerder dat dit wel het geval was.

Disproportioneel

De aanval op de derde school in Rafah was wat HRW betreft onwettig disproportioneel. Bewust uitgevoerde aanvallen op zulke doelen moeten volgens de mensenrechtenorganisatie worden aangemerkt als oorlogsmisdaden.
Door de Verenigde Naties werd eerder bewijs naar buiten gebracht dat Palestijnse milities wapens verborgen in schoolgebouwen, maar dat was volgens HRW niet het geval bij de drie onderzochte scholen.

Hamas

Israël stelt dat het hoge aantal burgerslachtoffers bij het vijftig dagen durende offensief de schuld is van Hamas. De strijdgroep zou raketten afvuren vanuit scholen, woongebieden en moskeeën en burgers gebruiken als menselijk schild. Hierdoor moest Israël deze dichtbevolkte gebieden wel aanvallen, aldus het leger. 
De Israëlische krijgsmacht liet woensdag weten een eigen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar mogelijk wangedrag door militairen tijdens het offensief in Gaza. De VN hebben ook een onderzoek lopen naar oorlogsmisdaden van Israël en Hamas. 
Bij het offensief kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven. Het leeuwendeel hiervan bestond uit burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde stierven 66 militairen en zes burgers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten