zondag 21 februari 2016


McDonald

VIDEO: Zo worden Franse frietjes van McDonald's gemaakt



Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt


Michael Pollan is schrijver, journalist en hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Californië – Berkeley. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de industriële voedselketen. Pollan heeft een eenvoudige oplossing voor ons kapotte voedselsysteem: we moeten onze afhankelijkheid van corporaties verminderen.
In de Verenigde Staten gebruikt fastfoodketen McDonald’s voor zijn Franse frietjes voornamelijk het aardappelras Russet Burbank, een aardappel die zeer langzaam groeit. De aardappelen mogen geen plekjes bevatten, wat lastig is omdat dit aardappelras erg vatbaar is voor bladrolziekte. McDonald’s wil geen aardappelen met plekken en strepen.
De enige manier om de Russet Burbank te beschermen tegen bladrolziekte is het sproeien van een pesticide die methamidofos (Monitor) wordt genoemd. Dit middeltje is zo giftig dat de boeren die deze aardappelen in de staat Idaho verbouwen na het sproeien vijf dagen lang niet in hun weilanden komen.
Als de aardappelen zijn geoogst, worden ze onder een gecontroleerde atmosfeer in enorme schuren ter grootte van voetbalstadions opgeslagen, omdat ze de eerste zes weken na de oogst nog niet eetbaar zijn. Eerst moeten alle chemicaliën eruit worden gehaald.
In 2002 schonk McDonald’s in de VS 10 miljoen dollar aan verschillende hindoegroeperingen nadat was gebleken dat Franse frietjes en andere gefrituurde aardappelproducten ten onrechte waren aangemerkt als vegetarisch. Het voedsel bleek sporen te bevatten van rundvlees, toegevoegd als smaakversterker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten